Chocoladesmoothiebowl met bloemkool
23 augustus 2020 
4 min. leestijd

Chocoladesmoothiebowl met bloemkool

Je leest het goed: bloemkool in je chocoladesmoothie… Niet wegrennen: gewoon even verder lezen, dit wil je weten!

Gezonder leven? Meer groente!

Al jaren probeer ik bij iedere maaltijd groente te eten. Dat was vroeger helemaal niet zo normaal voor mij. ’s Morgens en ’s middags een bammetje met wat beleg, en dat was het wel. De groente die ik hoogstens binnenkreeg zat in de sandwichspread… De meeste Nederlanders halen niet de minimale hoeveelheid van 250 gram die door het Voedingscentrum wordt geadviseerd. En omdat onze groente nu veel minder vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten dan voorheen, wordt er nu steeds vaker gezegd dat minstens 500 gram meer in de richting komt van je dagelijkse benodigde hoeveelheid. Nu ik de smoothies ken, is het supermakkelijk om meer groente te eten gedurende de hele dag, dus niet alleen meer bij de avondmaaltijd. En zo sjees je de 250 gram met gemak voorbij, richting de 500!

Smoothiebowl

We dronken heel veel smoothies, maar het gevaar van smoothies is dat je ze heel snel wegklokt, terwijl het beter is eerst te kauwen voordat het in je maag terecht komt. Zo kunnen de enzymen in je mond alvast hun werk doen en dat schijnt beter voor o.a. je bloedsuikerspiegel en je vertering te zijn. En daarom is de smoothiebowl zo handig. Ik maak sowieso mijn smoothies altijd heel dik; dus die zijn niet drinkbaar. Daarnaast komt er meestal nog wat als ‘topping’ op de smoothie: wat nootjes, kokosflakes, vers of gedroogd fruit; lekker kauwen.

Cacao

Ik mocht de Jouwbox reviewen en daar zat in deze editie rauwe cacaopoeder in van Mattisson. Rauwe cacaopoeder heeft als voordeel dat de gezonde voedingsstoffen in de cacao niet verdwijnen door verhitting. De flavonoïden in de cacao zijn een krachtige antioxidant. En die hebben we weer nodig om vrije radicalen in ons lichaam te bestrijden. Vrije radicalen zorgen ervoor dat je sneller ziek wordt en/of veroudert; goed om die aan te pakken dus. En hoe leuk is het als je dat doet met zo’n heerlijke chocoladesmoothie!

Bloemkool in je ontbijt??

Het grappige is: ik hóu helemaal niet van bloemkool. Althans niet van de good old bloemkool-met-een-papje die je ’s avonds bij de aardappels eet. Sinds de ontdekking van bloemkoolrijst weet ik dat ik bloemkool-op-z’n-anders prima kan waarderen, net als gefermenteerde bloemkool – echt fantastisch, en een geroosterde bloemkoolsteak bijvoorbeeld ook.

De gestoomde/gekookte bloemkool proef je helemaal niet in deze chocoladesmoothie; wel zo fijn bij het begin van de dag. Maar…! Je hebt dus alvast wel ruim 125 gram groente binnen! En wil je kijken hoe ver je kunt gaan: probeer dan eens 300 gram of 325 gram bloemkool…?

De voedingswaarde van bloemkool

Bloemkool bevat onder andere vitamine C. Met 125 gram zit je al aan je adh (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine C. Naja; in de pocket dus! Bloemkool bevat ook relatief veel vitamine K, B6 en B11 in. Verder een beetje vitamine B1, B2 en B3. Aan mineralen vind je hier vooral kalium, mangaan, fosfor en magnesium. En aminozuren niet te vergeten: bloemkool bevat een redelijke hoeveelheid tryptofaan. (Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl.)

De smoothies die we van jaren geleden kennen bevatten vooral veel zuivel en fruit. Ongelofelijk lekker natuurlijk. Maar om je bloedsuikerspiegel niet teveel te laten pieken kan je beter wat minder fruit en wat meer groente in je smoothie verwerken. Daarnaast is yoghurt vanwege de calcium helemaal niet nodig als je een flinke hand bladgroen blendt. Een klein scheutje water volstaat. En soms – om er een extra feestje van te maken – een scheut kokosmelk of amandelmelk bijvoorbeeld. Alles met mate.

Niet iedere dag

Ik eet deze smoothie niet iedere dag want er gaat best een hoeveelheid cacao in en ik probeer vanuit het duurzaamheidsaspect niet te vaak en te veel voedingsproducten te eten die een hele lange reis moeten afleggen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor avocado’s (hoe jámmer ik dat ook vind!). Hoe lokaler én in het seizoen, hoe duurzamer. En kies voor zover mogelijk voor fairtrade producten; wij vinden het in Nederland ook fijn om een normaal loon te verdienen: en met het kopen van fairtrade draag je een steentje bij aan eerlijke lonen voor mensen in arme werelddelen, vooral daar waar het keihard nodig is.

Avocado maakt je smoothie superromig en je krijgt direct ook goeie vetten binnen. Daarom worden er in talloze recepten avocado’s verwerkt. Maar vanwege bovenstaande reden kan je er over nadenken om dat te minderen. Een romige smoothie kan je ook op andere manieren voor elkaar krijgen gelukkig!

Dadels

Ik eet al tijden geen geraffineerde suiker meer. Met dadels pas ik ook een beetje op, want daar reageert je bloedsuikerspiegel natuurlijk net zo op. We gebruiken dadels daarom gewoon af en toe; past prima in een 80/20 leefstijl, oftewel: 80% van wat ik eet is gezond, met de overige 20% kan ik gezondigen. We gebruiken ook af en toe erythritol: een suiker waarop je bloedsuikerspiegel niet zo schijnt te reageren. Is alleen best wel duur.

In plaats van dadels kan je ook zoet gebruiken zoals een rijpe peer, banaan of perzik. En wist je dat vanillepoeder ook een idee van zoet geeft? Net als anijs bijvoorbeeld. En als je een snuf zout toevoegt, brengt dat de zoete smaak ook meer naar voren. Allemaal handige healthy hacks!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 275 gram gekookte/gestoomde bloemkoolroosjes
  • 300 ml fairtrade kokosmelk
  • 20-25 gram fairtrade rauwe cacao
  • 10 ml citroensap
  • 50 gram dadels
  • 15 gram lijnzaad
  • Mespunt vanillepoeder
  • Klein snufje zeezout of himalayazout
  • Klein scheutje olie (bijv. walnootolie, lijnzaadolie, kokosolie, hennepolie)
  • Topping: nootjes, kokosflakes, citroenzest, nootjes/zaden, eetbare bloemen, muntblaadjes en/of een snuf kaneel

Aan de slag

Blend alle ingrediënten in de blender of staafmixer tot een egale massa. Proef of je nog iets meer citroensap of vanillepoeder nodig hebt. Schep in twee schaaltjes en maak af met een lekkere topping.

Deze chocoladesmoothie met bloemkool is vers het lekkerst.

Ga je het avontuur aan? Eet smakelijk!

Meer smoothierecepten? Misschien vind je dit ook een leuk recept: smoothierecept met pompoen!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Smoothie met bloemkool en cacao – EetbaarEde
Door

Smoothie met bloemkool en cacao – EetbaarEde

op 17 Nov 2020

[…] recept van Miss Beanie, een smoothie met bloemkool en […]

Reactie plaatsen