bio-kultura biologische tuinaarde
Moestuin
Jessica Koomen
Moestuin
09/14/2023
4 min
0

Interview met Mathijs en Marcelle van Bio-Kultura

09/14/2023
4 min
0

Tien jaar geleden breidden wij ons kleine moestuintje in onze achtertuin uit. We wilden meer groente van eigen bodem eten! En... we wilden biologische tuinaarde. Collin had wat research gedaan en ontdekte dat in reguliere tuinaarde resten van bestrijdingsmiddelen konden zitten en dat er ook vaak turf in tuinaarde werd verwerkt. Dat wilden we niet.

Al snel kwamen we uit op de website van kwekerij van Houtum in Doorn. Zij verkochten niet alleen planten maar ook hun eigen biologische tuinaarde. Enkele dagen later werd een big bag met het zwarte goud geleverd. De planten stonden al te popelen in de vensterbank; de gezinsuitbreiding kon beginnen!

De big bag was na een paar uur scheppen leeg, maar ook een deel van een moestuinbak was nog leeg... Dus we belden met van Houtum om te informeren hoeveel grond er dan nog extra nodig was en wanneer we die konden ophalen bij hun kwekerij in Doorn. We werden even later teruggebeld en dat was onze eerste (telefonische) ontmoeting met Mathijs. "Ik ben toch in de buurt dus ik breng de zakken bij jullie langs." Wat lief! En voor we het wisten konden we verder met de moestuinbakken.

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de planten het fantastisch deden en dat de uitbreiding van de moestuin een zeer goede beslissing was.

Tien jaar geleden alweer... 's Morgensvroeg werd het zwarte goud geleverd! Collins baard was toen ook nog overwegend zwart.

De vensterbank stond toen ook al vol met recyclebakjes met popelende plantjes.

Lesje bodemleven

Het werd tijd om de eetbare borders te voeden, dus we togen een tijdje later naar kwekerij van Houtum om hun biologische compost te halen. In onze bestelauto konden we toch heel wat zakken kwijt had ik al bedacht. "Hoeveel oppervlakte heb je?" Vroeg meneer van Houtum.  We maakten een rekensommetje. "Je hebt maar een laagje van 1 tot 2 centimeter compost nodig", zei meneer van Houtum, met daarbij het aantal benodigde zakken.

Ik twijfelde en vroeg of het niet wat meer moest zijn. En in een paar minuten tijd kregen we een les bodemvoedselweb van meneer van Houtum. Waarom spitten echt niet nodig is, over wormen; met onder andere de ijverige pendelaar. Over de laag compost op de bodem en de onderlinge samenwerking met het bodemleven. En hij verzekerde me dat een paar centimeter echt voldoende was.

Hij had natuurlijk 3 keer zoveel zakken aan me kunnen verkopen. Maar in plaats daarvan leerde hij me over het bodemleven. Ik kocht bij het afrekenen nog een zakje munt-goudsbloemthee - door mevrouw van Houtum gemaakt - en stapte enigszins flabbergasted in de auto, terug naar huis. In een wereld waar velen alleen nog maar meer geld willen maken was dit een uitzonderlijke ervaring.

De bodem is de basis

Het credo van Bio-Kultura is "De bodem is de basis". Mooier kan eigenlijk niet. Want het is écht zo. Met een gezonde bodem kunnen we de wereld aan. (Eigenlijk andersom: kan de wereld ons aan.) Dan floreren onze planten, wordt zelfs een groot deel van het stikstofprobleem opgelost (waarom staat dit niet in verkiezingsprogramma's?) en groeit de biodiversiteit.

biokulturaMarcelle deelt leuke moestuintips in het interview!

Kwekerij van Houtum DoornMijn muntplanten doen het nog steeds goed! (Foto: Kris van Driel)

Munt in pot

Nog één verhaaltje. Want deze vergeet ik ook nooit meer.

Weer een keer terug op de kwekerij; mijn muntplanten in pot deden het niet zo goed, dus ik vond dat het tijd was voor nieuwe muntplanten. Ik vroeg de weg naar de muntafdeling aan meneer van Houtum. En ook nu had hij me weer naar huis kunnen sturen met een krat vol nieuwe planten. In plaats daarvan gaf hij een tip. "Munt in potten wil op een gegeven moment alleen nog langs de rand groeien." "Ja!" riep ik, want dat was precies wat ik zag gebeuren. Hij legde uit dat ik de planten iedere lente moest "oprooien". Oftewel: alle planten uit de pot halen, beetje verse tuinaarde erbij en dan terug in de pot. Je raadt het al: de toen bijna afgeschreven munt staat er nu nog steeds fantastisch bij.

Mathijs van Houtum: de drijvende kracht achter Bio-Kultura

Interview

Inmiddels zijn de kinderen van meneer van Houtum actiever in het bedrijf. Ik ontmoette hen op de Moestuinbeurs afgelopen maart. En begin deze zomer interviewde ik Mathijs en Marcelle over het ontstaan van de kwekerij en over de visie van Bio-Kultura.

Ik hoorde ook toen weer verrassende tips, zittend tussen de oude dennenbomen op het bankje bij de moestuin. En ik werd blij van de visie die zij als bedrijf hebben. Dat velen zich maar achter deze visie en aanpak mogen scharen.

Het werd een lekker "organisch" gesprek (hoe kan het ook anders) en het werd me opnieuw duidelijk hoe krachtig eenvoud kan zijn. Laat je inspireren en bekijk hier het interview!



Reacties
Categorieën