Review plantenvoeding 3A86 van Reico Vital Systeme
21 april 2021 
2 min. leestijd

Review plantenvoeding 3A86 van Reico Vital Systeme

Naar aanleiding van mijn blog over de schaduwkant van veel pot- en zaaigrond kreeg ik een berichtje van Jonne van Reico Vital Systems. Reico is een Duits bedrijf dat nog niet heel bekend is in Nederland. Het bedrijf richt zich op diervoeding, supplementen en gewasvoeding. Hun doel: mineraal evenwicht voor alles en iedereen.

Hij vertelde dat ik mijn homemade potgrond, maar ook onze (moes)tuin kon verrijken met 3A86. Dit is een poeder dat is gemaakt van gedroogde algen en sporenelementen en mineralen bevat. Uit 3 algen zijn 86 verschillende sporenelementen gehaald. De algen zijn gedroogd en gemicroniseerd zodat ze direct goed opgenomen kunnen worden door de wortels van de plant.

Direct even aan hem gevraagd hoe het zit met het winnen van deze stoffen. (Ik zag in gedachten al allerlei schepen de zee ruw plunderen voor eigen gewin.) Reico zet zich in voor een duurzame wereld en hun middelen vallen daarom bijvoorbeeld in Oostenrijk onder de biologische landbouw. Ze gaan niet de hele wereld over maar halen hun algen uit diverse Europese zeeën. Lees hier meer: https://reico-vital.com/nl/content/21-ondernemen

Ik kreeg een kiloverpakking 3A86 toegestuurd om uit te proberen.

Toepassing

Het poeder kan droog gebruikt worden bij het uitpoten van je planten, maar ook in water gemengd worden als vloeibare voeding.

De tabel bij de verpakking richt zich vooral op grootgebruik. Dus ik heb ze even vertaald naar wat meer particuliere oppervlakte haha.

  • 100 gram droge pulver voor een oppervlakte van 10×10 meter. Werk licht door de grond; voor zowel groente als bloemen
  • Voor fruit: 40 gram per 10 liter water
  • Voor gras: 100 gram per 20 liter water

Het pulver kan ook droog gebruikt worden bij het uitplanten van je pootgoed: doop de wortels in het poeder en plant uit. Een goede start voor de nieuwe fase van de plant lijkt mij. Ik ga bij onder andere mijn tomaten de helft in dit poeder dopen en de andere helft niet. En dan goed blijven monitoren of ik duidelijk verschil zie. Ben echt heel benieuwd!

Wat doet het poeder?

Het poeder is bevorderlijk voor een vroegtijdige, diepe en uitgebreide wortelvorming van de cultuur. Daardoor wordt het vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen groter. De bodem heeft baat bij alle voedingsstoffen (bodemverbetering!) en de plant wordt sterk dankzij een gezond wortelstelsel.

En verder lees ik op hun website:

“3 A 86 3 A 86 bestaat alleen uit natuurlijke, uit de zee afkomstige grondstoffen. Dankzij de ideale, door de natuur zelf bepaalde samenstelling van microvoedingsstoffen, mineralen en sporenelementen, in combinatie met vitamines, enzymen, lanthaniden en groeibevorderende middelen, wordt het zo vitale bodemleven gevoed en gestimuleerd. Het afbreken van humus wordt erdoor afgeremd. Via de grotere wortelmassa (tot wel 30%) wordt in de bodem meer organische substantie aangemaakt.

Deze dient als voedsel voor wormen en micro-organismen, die nog eens extra van die, voor de planten zo belangrijke gezonde, voedzame en vitale humus voortbrengen. De regeneratie van de bodem wordt dus voor langere tijd positief beïnvloed.”

Dat klinkt mij allemaal als muziek in de oren. Ik ben heel benieuwd hoe mijn planten het gaan doen, ik hou je op de hoogte!

(Reico is niet te vinden op social media. De nederlandse vertegenwoordiger wel.)

Foto: van de website van Reico Vital Systeme

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen