Zoete aardappel pannenkoeken - recept
21 juni 2017 
in Dessert
2 min. leestijd

Zoete aardappel pannenkoeken - recept

Wie houdt er niet van pannenkoeken! Er worden enorm veel recepten voor pannenkoeken gedeeld. Dit is een glutenvrije pannenkoek, maar… zónder meel! In America noemen ze deze ook wel patties. Je kunt ook denken aan een zoete rösti.
Veel recepten voor ‘gezonde’ of glutenvrije pannenkoeken bevatten banaan. Niet dat dat erg is, maar ik vind het ook fijn om een keer zónder banaan te kunnen bakken. En dat kan met dit recept heel erg goed! Nog een voordeel: zoete aardappel gaart erg snel; sneller dan aardappel of wortel. Je bent daarom in een mum van tijd klaar. En dat is altijd fijn!

Wat heb je nodig

(ca. 9 pannenkoekjes)

  • 200 gram zoete aardappel
  • 1 cm verse gember
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • eetlepel kokosolie of roomboter
.
.

Aan de slag

  • Boen de schil van de zoete aardappel en de gember schoon. Rasp de gember op de fijne stand van de rasp en de zoete aardappel op de groffe stand.
  • Breek de eieren in een schaal. voeg de koekkruiden en het zout toe en klop los.
  • Voeg de geraspte zoete aardappel en de gember toe.
  • Vet een koekenpan in en verwarm voor. Schep met een eetlepel een portie van het mengsel in de pan en druk plat. Er passen drie kleine pannenkoekjes in de pan. Matig het vuur om te voorkomen dat de pannenkoeken een donkere kleur krijgen (lees hier maar eens over acrylamide: niet zo gezond). Draai na ca. 4 minuten om en bak de andere kant even lang.

Geen geraffineerde suiker of ‘gezonde’ suikers

Een heerlijke kruidige smaak door de gember en de koekkruiden! De meesten van ons zullen onbewust of bewust de krokante laag van suiker missen; want onze hersenen zijn behoorlijk geconditioneerd in de loop der jaren. Zodra we de koekkruiden (of kaneel proeven) willen we ook suiker proeven. Toch smaakt de pannenkoek zoet genoeg! Wat mij betreft hoef je er dus geen ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing aan toe te voegen. Ookal wordt dat vaak genoemd als goede vervanger van suiker: je bloedsuikerspiegel reageert hier ook op. In de koekkruiden zit ook kaneel: gunstig voor je bloedsuikerspiegel. Zoete aardappel heeft een lage GI (glycemische index): de suikers komen langzaam in je bloed, ook dankzij de vezels van de zoete aardappel. Ook weer gunstig voor je bloedsuikerspiegel!

Zoete aardappel

Je kunt zoete aardappel ook rauw eten! Je hoeft je pannenkoek dus niet door en door te bakken. Een beetje bite nog is zelfs wel lekker. Wij stoppen regelmatig een rauwe zoete aardappel in de blender als we onze ontbijtsmoothie maken. Lekker vullend en romig!

De zoete aardappel bevat in vergelijking met de normale aardappel meer vitamine A en betacaroteen, magnesium en calcium. En van de paarse variant van de zoete aardappel (zie foto) zou de werking van de aanwezige anthocyanen een pre-biotische werking op je darmen hebben. Al met al een goeie om in je voeding op te nemen!

Bewaaradvies

Wil je een portie bewaren? Laat de pannenkoeken afkoelen en je kunt deze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren. Als het je lukt… 🙂 Verwarm ‘m dan voor het opdienen wel weer even in de koekenpan. Dat is écht het lekkerst.
Eet smakelijk!
Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen